Hoe werkt een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

In media heeft u vast wel het één en ander gelezen over warmtepompen. Vaak wordt er dan gespeculeerd over prijzen en toepasbaarheid. Maar hoe werkt zo’n apparaat nu eigenlijk?

Dakisolatie Groningen

De werking van de warmtepomp

Warmtepompen werken door een koudemiddel vloeistof bij lage temperaturen te laten verdampen in de verdamper. In gas vorm wordt het middel op hoge temperatuur, door de compressor, getransporteerd naar de condensor. De condensor laat het op zijn beurt weer condenseren waarbij de warmte wordt overgedragen aan een CV- of warm water- systeem. Het expansie ventiel wordt gebruikt om de stromingshoeveelheden te regelen. Teveel of juist te weinig toevoer van koudemiddel kan flinke schade opleveren. In bovenstaande tekening vindt u het uitgetekende schema met de hoofd componenten. De pijl van de compressor geeft de stromingsrichting weer.

Er zijn ook warmtepompen die zonder compressor. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden in gasgestookte koelkasten in caravans en campers. Ze worden ook wel  absorptiewarmtepomp genoemd.

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over warmtepompen? Hoe het werkt, wat er mogelijk en welke soorten en beschikbaar zijn? Lees hier meer over warmtepompen >

Neem contact met mij op

Voor meer informatie of offerte

  Combinatie met Zon energie

  Door uw warmtepomp te combineren met PV panelen kunt u het systeem voorzien van zelf opgewekte stroom. U verdient de investering  daardoor nóg sneller terug. Ook wordt ook vaak een zonneboiler systeem toegepast die uw warmtepomp ondersteund. Op die manier bent u niet volledig afhankelijk van de buiten temperatuur en haalt u daarnaast een optimaal rendement.

  De voordelen van combinatie systemen; u bent onafhankelijk van uw energieleverancier, u ontziet het milieu en natuurlijk ook uw eigen portemonnee. De gemiddelde terugverdientijd van een dergelijke installatie bedraagt met de huidige subsidies minder dan tien jaar.

   

   

  Inbedrijfstelling en registratie van door ons geïnstalleerde systemen wordt uitgevoerd door ‘van der Doorn Koel en Verwarming Techniek’ uit Sauwerd. Adres: Oosterstraat 1 9771 AP Sauwerd KVK: 82757526

  Systemen kunnen de volgende gefluoreerde broeikasgassen bevatten; R410A (GWP 2088), R32 (GWP 675) of R290(tot 1kg) (GWP 3). De hoeveelheid gas en zodoende ook het CO2 equivalent  varieert per toestel en is bij ons op te vragen.

 • Pagina’s

 • Altijd vertrouwd

  24/7 Service in Provincie Groningen
  Hoogwaardige producten
  Minimaal 2 jaar garantie
  Persoonlijke service
  Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  Duidelijke afspraken
 • Contactgegevens

  van der Doorn Installatietechniek
  Bloemhofweg 14
  9792 TD Ten post - Ten boer

  050 - 302 27 46
  vddtechniek@hotmail.com