Nul op de meter

Van grote ‘Gas-vreter’ naar Nul op de Meter!

Je hoort het steeds vaker, mensen die een huis laten bouwen die meer energie opwekt dan het verbruikt. De zogenaamde Nul op de meter woning. Een nieuwe woning bouwen waarbij dit het streven is is één ding. Een honderd jaar oude, plattelands woning aanpakken waarbij nog nooit iemand aan isolatie heeft gedacht, is een tweede. En tóch gaan we het doen!

We nemen de proef op de som bij een van onze eigen woningen. Om beter in te kunnen schatten wat er technisch mogelijk is halen we de woning volledig over de kop. Er gaat gekeken worden naar; Isolatie, Ventilatie, Warmte terugwin systemen, Zonnepanelen, vloerverwarming én een Warmtepomp.

oosterstraat 1 Sauwerd
Oosterstraat 1 in Sauwerd

Om u beter te kunnen adviseren

U wilt natuurlijk niet voor verassingen komen te staan wanneer u begint aan een dergelijk project. Of u het nu laat uitvoeren of het (deels) zelf aan pakt. Dat is ook gelijk de reden voor het bijhouden van dit blog. Op deze manier willen wij u van te voren laten zien wat er allemaal voor nodig is om een ‘nul op de meter’ woning te realiseren. Wij zullen na de start van de daadwerkelijke werkzaamheden proberen u wekelijks op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Verwachte werkzaamheden

Wilt u alvast meer lezen over een aantal werkzaamheden die uitgevoerd gaan worden?

> Warmtepomp

> Zonnepanelen

> Zonneboiler

8-10-2018

Beginnen bij het begin: ‘Isolatie’ 

Natuurlijk zijn er allerlei nieuwe technische snufjes die een flinke besparing kunnen opleveren. Denk hierbij aan warmtepompen en zonnepanelen. Maar het zou natuurlijk zonde zijn wanneer die duurzaam gewonnen energie net zo snel weer verdwijnt door allerlei kieren en slecht geïsoleerde wanden en ramen. Daarom is het isoleren van de woning de eerste en ook zeker de meest belangrijke stap! Als u van plan bent uw woning in stappen te verduurzamen, begin hier dan mee.

In onze woning hebben wij gekozen voor PIR isolatie. Dit type isolatie wordt geleverd als starre plaat, aan beidde kanten voorzien van een aluminium folie die warmte weerkaatst. Er is voor dit materiaal gekozen vanwege de extreem hoge isolatie-waarde. Een PIR plaat met een dikte van 10cm heeft een R-waarde van maarliefst 5,4, terwijl Rockwool met dezelfde dikte niet verder komt dan R 2,5. Een groot verschil dus!

Een bijkomend voordeel van PIR is dat er van binnenuit geïsoleerd kan worden. Steen- en glaswol trekken vocht aan waardoor omliggend hout kan gaan rotten. PIR is waterafstotend waardoor dampdichte folie niet noodzakelijk is.

 

Voordelen PIR

> Hoge R waarde

> Waterafstotend

Nadelen PIR

> Lastig te verwerken op schuine vlakken

> Duurder dan steenwol

isolatie Sauwerd Oosterstraat
isolatie Sauwerd
pelletkachel

Voordelen Pelletkachel

Enorm zuinig

Levert snel warmte

Nadelen Pelletkachel

> Uitstoot fijn stof

> Ventilator maakt geluid

20-10-2018

De Pelletkachel

Sinds de enorme stormloop in 2013/2014 op dit type haard zijn er nogal wat enthousiastelingen bij gekomen in Nederland, waaronder ikzelf. Van alle aankopen die ik de afgelopen jaren heb gedaan ben ik hier het meest tevreden mee.

Natuurlijk moet je eens in de drie dagen het apparaat uitzuigen, pellets bijvullen en om de dag het glas schoonmaken. Ondanks dat het maar een paar minuten werk is blijft het een extra taak. Maar als je dan s’avonds lekker op de bank zit en de stralende warmte door de woonkamer voelt trekken, dan is het genieten hoor. Sinds de pelletkachel in de woonkamer staat hebben we de thermostaat eigenlijk nooit hoger dan 16 graden, zodra we warmte nodig hebben zetten we de kachel aan. Het opwarmen van de ruimte naar 20 graden duurt maar een half uurtje, dat is met CV wel anders.

Pelletkachels verbranden zogenoemde pellets. Een ‘pellet’ betekend vanuit het Engels genomen eigenlijk gewoon ‘brokje’ en zo ziet het er ook uit. Een pellet is een klein cilinder achtige korrel van zaagsel en ander afvalhout. Een voordeel van dit compacte hout is dat het erg goed verbrand waardoor de maximale energie uit de korrel wordt gehaald. Bij een gewoon blok hout treed er eigenlijk een onvolledige verbranding op waardoor er roet ontstaat, dit roet is onverbrand hout dat zo uit de schoorsteen vliegt.

Wil je meer lezen over de werking van een pelletkachel of ben je zelf bezig met verduurzamen en wil je graag advies of een offerte? Kijk dan ook even op onze Pelletkachel pagina! Pelletkachel >

 • Pagina’s

 • Altijd vertrouwd

  24/7 Service in Provincie Groningen
  Hoogwaardige producten
  Minimaal 2 jaar garantie
  Persoonlijke service
  Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  Duidelijke afspraken
 • Contactgegevens

  van der Doorn Installatietechniek
  Bloemhofweg 14
  9792 TD Ten post - Ten boer

  050 - 302 27 46
  vddtechniek@hotmail.com